Feeds:
Kiriman
Komen-komen

sepi…

salam…

da lm xbuka blog…da xtau per citer…pe2 pun selamat menyambut ujg ramadhan…n xlm lg da raya…selamat hari raya….

Basikal tua

salam shbt2 sekalian
ptg ni merupakan kali pertama ana naik basikal untuk b’ulang dr bukit setongkol ke umah tok di Kg Jawa…tp bkn sume jawa tau duk c2…maklumla baru 2mgu duk umah tok…so baru nak cri la basikal sbg teman g keje…sblm ni duk umah makcik….sume mewah cz der akak yg keje kat JPNP gak so blhla tumpang…skrg ni barula bljr nak sush blik..skrg nipun tumpang n kwn yg keje kt JPNP gak tp xmcm dulu…kwn tggu kt simpang Bukit Setongkol n ana akn jln kaki selama 20min untuk smpe ke c2…klo p’gi balik 40minla n der can nak kurus kembali…huhuhu..da beli 2 lega ckit cz xpyh nak b’perang n anjing mcm pagi tadi(pihak berkenaan tolongla ambil tindakan)…mjur sempat kua payung klo x ntah la per nasib ana ni..n der sorg pakcik yg sggup tggu ana leps dlu baru die jln balik…mmg mendebarkan….xtaula anjing giler ker per kan…semoga anjing tu xserang lagi…amin…

pe nak jadi???

Dah lama tak tulis blog…macam janggal lak… yela sekarang byk keja kt tmpt praktikal… nak rehatpun kdg2 curi kuar.huhuhu..nak hidupkan..

semalam episod last AWAN DANIA tp tu pun yg ulangan punyer..yg dulu tgk mcm xminat ..yela time ditayangkan kdg2 da tido xpun msti der keja nk wat tp yg ulangan ni der le ms nak tgk.. bile di kenang mcm srnk jer jadi pramugari..(nie kire pengaruh citer tu ler).. tp der gak mslhnya…pakaian seksi…xsesuai ngan ciri2 wanita solehah..(wahgitu)..lagi 1 mmg dah xder can cz b’mata 4…teringin nak rasa belayar ke angkasa..tgk gelagat org naik kapal terbang, and yg penting pengalaman naik kpl terbang… tp bla di pikrkan balik zmn bujang ni blhla nk jd pramugari…dan beranak pinak nnt cmner la yer..tkut keluarga terabai…klo yg pandai bg ms xperla…yg xtau bg ms cmner nak jwpkn… biarlah impian menjdi khayalan shj… Teruskan pembacaan »

PENDERITAAN PALESTIN DIBELA

 

 7 Feb, Kuantan – Atas rasa tanggungjawap dan prihatin terhadap rakyat Palestin, Sektor Pendidikan Islam telah mengambil inisiatif untuk mengadakan kutipan derma dan sumbangan bagi meringankan beban yang ditanggung oleh mereka.

 Program ini diadakan bersempena dengan sambutan Bulan Dakwah bagi warga Jabatan Pelajaran Pahang (JPNP) yang bermula pada 16 sehingga 31 Januari 2009. Tabung kutipan ini diletakkan di beberapa tempat antaranya surau JPNP, kaunter masuk JPNP dan kantin JPNP.

 

   Sebanyak RM2,025 kutipan derma yang diperolehi dari warga JPNP. Sumbangan berkenaan disampaikan oleh Pengarah Jabatan Pelajaran Pahang, Datuk Hj Abdul Aziz bin Abdul Latiff kepada wakil Mercy Malaysia cawangan Pahang, Khairul Anuar Abu Bakar selepas merasmikan Majlis Sambutan Hari Kualiti Jabatan Pelajaran Pahang.

  Jumlah kutipan derma itu hasil daripada sumbangan ikhlas yang dikumpul daripada warga JPNP.

penerbangan percuma

SATU  PENERBANGAN…

Bila kita akan berangkat dari alam ini 

 (Dunia) ianya ibarat penerbangan ke

 sebuah negara lain iaitu  Kubur dan 

 Akhirat. Maklumat tentangnya tidak

terdapat  dalam sebarang brosur

penerbangan, tetapi melalui Al-Quran

  dan Al-Hadith.

 

 


1.penerbangan bukannya melalui Air   Asia

atau AirJordan, tetapi Al-Jenazah.

2.bekalan kita bukan lagi beg  seberat 23 kg,

tetapi amalan yang tiada  caj lebihan

berat, atau tiada caj lebihan berat

ianya atas kesudianPencipta  kita.

3.bajunya bukan Pierre Cardin,  Dunhill

atau setaraf dengannya tetapi kain putih 

 cotton.

4.pewanginya bukan Channel atau

Polo,tetapi air mawar dan  cendana.

5.pasport kita bukan   Malaysia ,  British

atau American, tetapi  Al-Islam. Teruskan pembacaan »

KAWAN…..

kawan…
nak sebut memang mudah
tapi…

hakikatnya nak cari kawan sejati punya la payah..

kawan..
bila tak ada kita cari
tapi…

bila dia di depan mata kita tak hargai. Teruskan pembacaan »

Ibnu Sina

Ibn Sina was born in AH 370/AD 980 near Bukhara in Central Asia, where his father governed a village in one of the royal estates. At thirteen, Ibn Sina began a study of medicine that resulted in ‘distinguished physicians . . . reading the science of medicine under [him]’ (Sirat al-shaykh al-ra’is (The Life of Ibn Sina): 27). His medical expertise brought him to the attention of the Sultan of Bukhara, Nuh ibn Mansur, whom he treated successfully; as a result he was given permission to use the sultan’s library and its rare manuscripts, allowing him to continue his research into modes of knowledge. Teruskan pembacaan »